۱۱/۱۳/۱۳۸۸

آیت الله بیات زنجانی: محارب کسی است که مردم را به خاک و خون بکشد

آیت الله بیات زنجانی در دیدار با اعضای انجمن اسلامی دانشکده حقوق دانشگاه تهران:
محارب کسی است که مردم را به خاک و خون بکشد


. ادامه راه سبز«ارس»: آیت الله بیات زنجانی، با انتقاد از کسانی که «برداشت غلط خود را با پیگیری هدفی خاص به عنوان دین معرفی می کنند» گفت؛ «محارب کسی است که مردم را به خاک و خون می کشد نه معترضی با دست خالی.»

این مرجع منتقد وضع موجود ایران در آستانه دهه فجر در دیدار با شماری از اعضای انجمن اسلامی دانشکده حقوق دانشگاه تهران در توضیح مبنای فقهی «محارب» که این روزها ورد زبان کودتاچیان شده گفت:

«محارب و محاربه در فقه شیعی تعریف دارد. کسی را در فقه محارب می نامند که با دست بردن به اسلحه، برای ارعاب مردم اقدام کند. این نمی‌شود که من عندی و از جانب خود بیائیم و یک تعریف جدید برای محارب بگذاریم و هر کسی که ما را مورد نقد و اعتراض قرار داد، او را با این عنوان خطاب کنیم. با این تعریف فقهی که همه فقها هم روی آن اتفاق نظر دارند، آن کسی محارب خوانده می شود که اسلحه را به سوی مردم بگشاید و آنان را به خاک و خون بکشد نه آن کسی که با دست خالی آمده و فقط و فقط به رویه یا رفتاری اعتراض دارد.»

آیت الله بیات زنجانی که عضو هیات رئیسه سه دوره اول مجلس و عضو شورای بازنگری قانون اساسی بوده، به ذکر خاطره ای از آیت الله خمینی پرداخت و افزود: «زمانی که ریاست کمیسیون قضائی مجلس را عهده‌دار بودم، بحثی مطرح بود که آیا مفسدان اقتصادی، محتکران و افرادی که با انحصارهای خود سیستم اقتصادی مملکت را دچار اختلال می‌کنند، مصداق محارب هستند یا خیر... حضرت امام با نظر فقهی خود پیرامون اینکه این افراد را محارب نمی‌دانم، قضیه را فیصله دادند.»

ايشان تاکید کرد که چنین بحثی به معنای منع تعقیب یا محاکمۀ آنها نبود، اما «بحث بر سر این است که محارب، تعریف دارد و نمی‌توان هر کسی را محارب و هر عملی را محاربه خواند... در جمهوری اسلامی که ما می گوئیم، فرد پرسش کننده آزاد است که پرسش خود را طرح کند و به واسطه یک سئوال و یا یک نقد و یا حتی اعتراض، لقب محارب به او داده نمی شود.»

وی در ادامه سخنانش افزود: «آنهائی که تریبون‌های رسمی را محلی برای ارعاب و تهدید و با کمال تأسف محلی برای ارائۀ تعریف‌های ناصحیح و من‌عندی از فقه شیعه قرار داده‌اند، با دین علوی و محمّدی فاصله دارند و بیشتر برداشت‌های غلط خود از این مفاهیم را به خورد جامعه می‌دهند.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر