. ادامه راه سبز(ارس): در حالی که قیمت طلا و ارز در روز چهارشنبه نیز برخلاف وعده دولت به رشد خود ادامه داد، مسئولان دولتی اعلام کردهاند که از فردا (پنجشنبه) دولت برای کنترل قیمت در بازار ارز و طلا دخالت خواهد کرد.
بازار ایران که این روزها به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی کشور و رکود حاکم بر بخش صنعت روزگار نه چندان خوشایندی را سپری میکند با افزایش غیرمنتظره نرخ دلار و ارز بار دیگر بیماری خود را به مسوولان اقتصادی کشور گوشزد کرد. با بالارفتن قیمت ارز، واردات به صورت چشمگیری پایین خواهد آمد و این منجر به افزایش قیمت کالاهای داخلی و درنهایت شکلگیری موج جدید تورم خواهد شد.در بعضي از گزارش هاي خبري نيز، درباره علت افزایش بهای ارز آمده است که مهمترین کانالهای نقل و انتقال وجه، که بانکهای خارج از کشور باشند، دچار مشکل شدهاند و بنابراین واردکنندهها و صادرکنندهها نمیتوانند از آنها استفاده کنند. در این گزارش تصریح شده است “خودداری بانکهای امارتی از تبادلات ارزی باعث اختلال چند روز اخیر در بازار ارز شده است. به این معنی که چون حواله ارزی دیگر صادر نمیشود… ناچار مردم روبه تهیه نقدی ارز میآورند که نتیجه آن گران شدن ارز خواهد بود و شده است.”
محمدرضا رحیمی در حاشیه جلسه هیأت دولت با اشاره به تداوم افزایش قیمت طلا و ارز گفت: از فردا پنجشنبه خریداران میتوانند به هر میزان که میخواهند طلا و ارز از بانک مرکزی خریداری کنند.
این در حالی است که با وجود کاهش ارزش برابری دلار در بازارهای جهانی، قیمت دلار آمریکا در بازار داخلی همچنان میتازد و هر لحظه رکوردهای جدیدی به ثبت میرساند.
همزمان، رئیس اتحادیه طلافروشان نیز از اعضای این صنف خواست که برای “جلوگیری از برخی سوءاستفادههای احتمالی دشمنان از اعتراض صنفی اعضا” از امروز مغازههای خود را باز کنند. او همچنین هشدار داد که ممکن است دولت با کسانی که اقدام به گشایش مغازههای خود نکنند، برخورد کند.
دیروز هم رسانهها از دستور دولت برای حراج روزانه سکه خبر داده بودند؛ با این حال امروز هیچ خبری از کاهش قیمت سکه و طلا نبود.
افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمت دلار در عرض چهار روز
بازار ایران که این روزها به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی کشور و رکود حاکم بر بخش صنعت روزگار نه چندان خوشایندی را سپری میکند با افزایش غیرمنتظره نرخ دلار و ارز بار دیگر بیماری خود را به مسوولان اقتصادی کشور گوشزد کرد. بالارفتن ناگهانی نرخ ارز که از روز یکشنبه هفته جاری بازار نقل و انتقالات بانکی کشور را دچار آشفتگی کرده بود، همچنان ادامه دارد و به نظر میرسد که تا مرز انفجار نیز پیش خواهد رفت.
براساس این گزارش تا ساعت ۱۲ ظهر امروز هر دلار امریکا با ۱۰۰ تومان افزایش،۱۲۴۰ تومان فروخته شد. دیروز صرافیها هر دلار آمریکا را بین ۱۱۱۰ تا ۱۱۱۵ تومان خریداری و بین ۱۱۳۰ تا ۱۱۴۰ تومان میفروختند، این در حالی است که در امروز هر دلار آمریکا ۱۱۴۰ تومان خریداری و ۱۲۴۰ تومان به فروش میرود.
هر پوند انگلیس نیز با۲۳۰ تومان افزایش به مبلغ ۲۰۰۰تومان فروخته شد. روز سه شنبه هر پوند انگلیس رقمی بین ۱۷۱۵ تا ۱۷۳۰ تومان خریداری و بین ۱۷۳۵ تا ۱۷۷۰ تومان نیز در تابلوی صرافی فروخته شده بود، اما امروز هر پوند ۱۸۰۰تومان خریداری و ۲۰۰۰ تومان به فروش رفت.
هر یورو نیز ۱۴۰ تومان افزایش قیمت داشت؛ چرا که این ارز در روز گذشته بین ۱۴۴۵ تا ۱۴۵۰ تومان خریداری و ۱۴۷۰ تا ۱۴۸۰ تومان نیز فروخته شده بود، اما روز چهارشنبه قیمت یورور در صرافیهای فردوسی ۱۵۲۰ برای خرید و ۱۶۲۰ برای فروش اعلام شده است.
به گزارش ایلنا، ارزهای دیگر نیز از این افزایش قیمت مصون نمانده است به صورتی که هر دلار استرالیا ۱۰۲۰ تومان خریداری و ۱۱۰۰ تومان به فروش رفت. یکصدین ژاپن نیز با افزایش قیمت غیرمنتظره ۱۱۱۷ تومان خریداری و ۱۱۳۰ تومان به فروش رفته است.
در همین حال رسانهها گزارش دادند که با افزایش شدید نرخ ارزهای معتبر در برابر ریال، خرید و فروش ارز به شدت کم شده و صرافان حوالی میدان فردوسی تهران از خرید و فروش ارزی خودداری می کنند.
بنابر گزارش خبرگزاری ها، در پی آشفتگی بازار ارز، دستفروشان حوالی چهار راه استانبول و میدان فردوسی، که در سالهای گذشته فعالیت آنها به شدت کم شده بود، فعال تر شده اند و بازارشان در پی خودداری صرافان از خرید و فروش ارز، رونق گرفته است.
نگرانی از ورود بانک مرکزی به بازار ارز، باعث شده بود که خرید و فروش ارز در صرافی ها متوقف شود. این نگرانی، با اعلام عرضه ارز از فردا، به تحقق پیوست. اما باید دید آیا این عرضه، طبق وعده انجام خواهد شد یا خیر.
افزایش نرخ ارز در بازار به معنی کاهش ارزش پول ملی یعنی ریال خواهد بود. در عین حال با بالارفتن قیمت ارز، واردات به صورت چشمگیری پایین خواهد آمد و این منجر به افزایش قیمت کالاهای داخلی و درنهایت شکلگیری موج جدید تورم خواهد شد.
علت نوسان در بازار ارز و طلا
درباره علت تغییرات شدید قیمتی در بازار ارز و طلا، به عوامل مختلفی همچون “خالی بودن موجودی ارز در بانک های داخلی”، “عدم صدور حواله ارزی توسط بانک های کشورهای همسایه (چون ترکیه و امارات)” و “متوقف شدن فعالیت بانکهای ایرانی در برخی کشورهای مبدا ارز، تحت تاثیر تحریم های جهانی” اشاره شده است.
برخی گزارش ها نیز از نقش و دخالت دولت در این بحران خبر داده و خاطرنشان کرده اند که “بانک مرکزی قیمت ارزها را در بازار داخلی عمدا افزایش داده است تا بتواند بدین ترتیب بخشی از کسری بودجه دولت را جبران نماید.”
سخنان دیروز رئیس کل بانک مرکزی این احتمال را تایید کرد. او در پاسخ به این مطلب که آیا جلوگیری از افزایش قیمتهای ارز برای جبران کسری بودجه است، گفت: چنین موضوعی صحت ندارد؛ گرچه اگر قیمت ارز افزایش یابد به نفع دولت است.
به گزارش مهر، بهمنی افزود: البته دولت از افزایش قیمتهای ارز درآمد خواهد داشت، زیرا حاصل فروش نفت است اما برای تعادل قیمتها وارد این عرصه می شود.
بحران ارزی به علت تحریم
سایت خبری آفتاب نیز درباره علت افزایش بهای ارز گزارش داده است که مهمترین کانالهای نقل و انتقال وجه، که بانکهای خارج از کشور باشند، دچار مشکل شدهاند و بنابراین واردکنندهها و صادرکنندهها نمیتوانند از آنها استفاده کنند.
در این گزارش تصریح شده است “خودداری بانکهای امارتی از تبادلات ارزی باعث اختلال چند روز اخیر در بازار ارز شده است. به این معنی که چون حواله ارزی دیگر صادر نمیشود… ناچار مردم روبه تهیه نقدی ارز میآورند که نتیجه آن گران شدن ارز خواهد بود و شده است.”
یک عضو اتاق بازرگانی تهران، در این زمینه گفته است “از چند روز پیش بانک مرکزی امارات، تبادلات ارزی دو بانک ایرانی مستقر در دوبی، یعنی بانک ملی و بانک صادرات را تقریباً متوقف کرده و تا حد زیادی معاملات ارزی آنها متوقف شده است… نتیجتا بخش عمدهای از راههای تبادلات ارزی ایران نیز که توسط این دو بانک انجام میشد و حتی صرافها هم اگر میخواستند پولی را نقل و انتقال دهند، معمولاً از این دو بانک استفاده میکردند، الان بسته شده و خود این موضوع باعث شده که میزان عرضه ارز در بازارهای خارج از ایران برای ایرانیها به شدت افت پیدا کند، در صورتی که تقاضا تغییری نکرده است. بنابراین، این کاهش عرضه در بازارهای خارج از ایران موجب افزایش قیمت شده است، در حالی که همین ارزها در بازار داخل ایران دارد به قیمت قبلی معامله میشود.”
یک تولیدکننده وسایل خانگی نیز در این زمینه گفته است “وقتی که امکان صدور حواله نیست، یک عده هجوم میبرند به سمت دریافت ارز نقدی در داخل کشور که تقریباً فروش ارز نقدی از بانکها به طور کل متوقف شده است. یعنی حتی ارز مسافرتی را هم که روی پاسپورت هزار دلار میدادند؛ الان من اطلاع دقیق دارم که چند روز است هیچ کدام از بانکها ارز مسافرتی هم به کسی نمیدهند. طبعاً وقتی هم بازار حواله ارز و هم بازار نقدی ارز با یک چنین خلاء جدی مواجه شود، قیمت به شدت رشد میکند.”
این تولیدکننده ضمن اشاره به اینکه همیشه بهای ارز در سایت بانک مرکزی با قیمت مبادلات بازار تهران تنها اختلافی جزئی، حدود یک یا دو درصد داشت، ادامه میدهد: “ولی الان مثلاً بانک مرکزی، در سایتش زده ١۰٣۰ تومان، اما بههرحال در بازار دلار ١١۵۰ تومانی هم مشکل پیدا میشود. یعنی عملاً ارزی وجود ندارد که بخواهد مبادله شود.
بنا به اظهارات وی، ظاهراً هیچکدام از حوالههایی که شرکتهای مختلف از ۲۰ شهریور به اینسو فرستادهاند، عملی نشده است: “… منتهی چون همیشه مدت زمانی طول میکشیده تا حوالهها برسند، الان سر و صدای این قضیه تا حدودی بلند شده و کسانی مثل ما متوجه شدیم که پولهایمان به شرکتهای تأمینکننده نرسیده و پیگیر شدیم و متوجه شدیم که چند روزی هست که حوالهها هیچ کدام وصول نشده است.”
این تولیدکننده همچنین به ادعای دولت اشاره میکند که مدعی است “تحریمهای جهانی بیاثر بودهاند.” وی معتقد است “حتی به فرض آن هم که مشکل اصلی حل شود و حوالهها دوباره به حرکت بیافتد، افزایش نرخ ارز به معنای گرانی تولید است و فشار آن بر گرده مصرفکننده وارد میآید.”
بر اساس اظهارات این صاحب بنگاه تولیدی، “این که ارز به نرخ فعلی رسیده، تأثیر مستقیماش روی دوش مصرفکننده و یک بخشاش روی دوش تولیدکننده است و نکته مهمی که وجود دارد این است که عوام در ایران با تنها چیزی که مواجه میشوند این است که میروند یک چیزی را بخرند، میبینند که کالا گران شده است.”
علاوه بر عواملی که ذکر شد، بدهی ۵۰ هزارمیلیارد تومانی دولت به بانکها، که بخش عمده آن ناشی از عملکرد غلط دیوانسالاری دولتی و بدهی دولت به بانکها است را نباید از یاد برد . به عبارت دیگر کیسه دولت خالی است. نفت ایران نیز تحت فشارهای بینالمللی از خریداران قابل توجهی برخوردار نیست. در این میان، قیمت جهانی یورو نیز پیوسته در سالجاری در حال کاهش بوده و دولت ایران برای شکستن هیمنه دلار در بازار جهانی، سعی کرده بود که با یورو در سطح اقتصاد بینالملل اقدام به داد و ستد کند، متضرر شده است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند افزایش نرخ ارز برای کشورهایی مفید خواهد بود، که از دولت کوچک یا دیوانسالاری سالم بهرهمند باشند. نه دیوانسالاری ایران که خود مصرف کننده عمده منابع ارزی است، از این رو افزایش نرخ برای جبران کسری بودجه حتی به عنوان یک راه موقتی بوده و به زودی فشار تورمی سنگینی را به جامعه تحمیل خواهد کرد.
مردم نمیدانند چه میزان سختی در انتظارشان است!
پاسخحذفحسن تامینی نماینده رشت درخصوص هدفمند کردن یارانهها، اظهار داشت: بسترهای هدفمند کردن یارانه ها هنوز فراهم نشده است و ما قطعا در اجرای این قانون یکسری چالشها خواهیم داشت که مشکلاتی هم برای ما ایجاد خواهد شد.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس در گفتو گو با آفتاب تصریح کرد: هماکنون شوک ناشی از اجرای این قانون به بازار رسیده و بر قیمت کالاهای اساسی قیمت گذاشته است.
تامینی گفت: آموزش لازم در این خصوص داده نشده و مردم اطلاع کافی از آیندهای که پیشروی آنها است ندارند.
نماینده رشت خاطرنشان کرد: قانون هدفمند کردن یارانهها هنوز اجرا نشده اما شاهد بودیم افزایش قیمت برق در استانهای شمالی چه تبعاتی به همراه داشت. این برخورد و واکنش مردم یعنی هنوز زمینه ذهنی برای مردم فراهم نشده است، از طرف دیگر هم اگر قرار باشد در اجرای این قانون قیمت برق یا سایر حاملهای انرژی به این میزان افزایش یابد پرداخت آن در توان مردم نخواهد بود.
وی ادامه داد: نمیتوان گفت مردم انتظار سختی و مشقت را نداشته باشند؛ مخصوصا با شیوهای که دولت قرار است این قانون را اجرا کند و همچنان اجرا را به تاخیر میاندازد، همین تاخیر در اجرا موجب وارد شدن فشار بیشتر به مردم خواهد شد. زیرا دولت ۲۰هزار میلیارد تومان را در کمتر از ۵ ماه بهدست میآورد و این یعنی افزایش ناگهانی قیمت حاملهای انرژی که خود بر سایر کالاها و خدمات اثرگذار است.
احمدی نژاد:تحریمها اثری ندارد، همان غلطی را که میخواهید دو سال دیگر انجام دهید، زودتر انجام دهید!
پاسخحذفجـــرس: محمود احمدی نژاد در واکنش به انتقادات دبیر کل سازمان ملل متحد پیرامون سخنرانی وی در صحن مجمع عمومی سازمان ملل، خاطرنشان کرد "دبیرکل سازمان ملل کارهای نیست و کارمندان ایران جربزه و قدرت بیشتری از او دارند."
وی همچنین خطاب به جامعه جهانی خاطرنشان کرد " تحریمها هیچ اثری ندارد و همان غلطی را که میخواهید دو سال دیگر انجام دهید، زودتر انجام دهید."
رئیس دولت خطاب به منتقدان و مخالفان خود گفت: "عدهای برای خود مصونیت قائل هستند و در براندازی نظام شرکت داشته و حالا از نظام طلبکار هستند."
به گزارش خبرآنلاین، محمود احمدینژاد در گردهمایی بیست ویکمین ائمه جمعه کشور گفت: : سخنرانی کردن در میان شما مانند زیره به کرمان بردن است که اخیرا میگوید پسته به رفسنجان بردن است و برخی از دوستان میگویند بدهید، ما خودمان پسته به رفسنجان میبریم.
وی با اشاره به سخنرانی خویش در مجمع عمومی سازمان ملل و تشکیک های صورت داده پیرامون واقعه ١١ سپتامبر، خاطرنشان کرد "چندی پیش طی نامهای خطاب به دبیر کل سازمان ملل خواستار تشکیل کمیته حقیقت یاب برای این حادثه شدم. منتها وی کارهای نیست و کارمندان نظام جمهوری اسلامی نیز در داخل اختیار، جربزه و قدرت بیشتری دارند. "
وی اظهار عقیده کرد "آنها هولوکاست را مصوبه سازمان ملل کردند و اجازه میدهند که افراد به حضرت عیسی، پیامبر اکرم، قرآن کریم و سایر کتب آسمانی توهین کنند. اما اجازه نمیدهند کسی در مورد هولوکاست سوال مطرح کند."
احمدی نژاد ادامه داد "قبلا کسی جرئت نداشت خطاب به آمریکا چیزی بگوید اما امروز شاهدیم که ملت ایران در خاک آمریکا همه موجودیت این کشور را زیر برده و در هم میشکند...مصاحبههایم در نیویورک یک زنگ خطر جدی برای آمریکا بود. در این مصاحبهها با یک مصاحبهگر صحبت نمیکردیم بلکه آنها نماینده مسوولان آمریکایی بودند و برخلاف ادعایشان، هیچ رسانه آزادی در آمریکا وجود ندارد. "
رئیس دولت همچنین اظهار داشت "در این سفر به آنها اعلام کردیم تحریمها هیچ اثری ندارد و همان غلطی را که میخواهید دو سال دیگر انجام دهید، زودتر انجام دهید. در آنجا ١٣ بار به صراحت اعلام کردم که چه کسی جرئت دارد به ایران حمله کند؟ "
احمدی نژاد معقتد است آمریکاییها شصت فیلم بر ضد ظهور ساخته و میخواهند اعلام کنند که با ظهور منجی تمام جهان نابود خواهد شد. امروز به لطف خدا رسانههای آمریکا از اثرگذاری بر افکار مردم خود عاجز شده و نظام سلطه در حال فروپاشی است.
وی مدعی شد "در حال حاضر دولت آمریکا در برابر ملت ایران در موضع انفعال و سردرگم قرار دارد...اما متاسفانه برخی افراد در داخل کشور به آنها همراهی میکنند و البته ارزشی هم ندارند. "
وی مجددا گفت "حکومت مهدوی در راه است. ما باید خود را برای برپایی حکومت عادلانه در جهان آماده کنیم. بدون معرفی جامعه مهدوی امکان حرکت دادن مردم به سمت حوزههای کمال و پیشرفت وجود ندارد و نظام ولایت فقیه ما تشکیل شده تا جامعه در دست امام زمان بگذرد."
احمدی نژاد اظهار عقیده کرد که در جمهوری اسلامی همه نهادها متصل به ولایت و مرکزیت نظام هستند و در جامعه جهانی که باید برپا شود اراده، اندیشه و دیدگاههای ولی باید از طریق رکن نماز جمعه منتشر شود.
وی افزود "در حال حاضر بسیاری از فعالان سیاسی ذهنهایشان پر از افکاری برای کسب قدرت است و به همین دلیل تنشها درگیریها و اصطکاکها به وجود میآید... و در همین راستا عدهای برای خود مصونیت قائل هستند و در براندازی نظام شرکت داشته و حالا از نظام طلبکار هستند."